Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voordelen van goed slapen

Geen slaapverwerkend nieuws, maar na het lezen van deze elf voordelen van goed slapen wil je wel meer gaan slapen!

Waarom moeten we voldoende en goed slapen? Nou slapen is de manier waarop ons lichaam zowel lichamelijk als geestelijk kan opladen. Het is een herstelproces waar geen alternatief voor bekend is. Af en toe minder slapen dan nodig kan niet veel kwaad, lijdt wel tot onaangename kwaaltjes.

1. Geheugen

De werking van ons geheugen wordt beïnvloed door de hoeveelheid (en kwaliteit) nachtrust die je hebt genoten. Wanneer je een goede nacht hebt geslapen krijgt je geheugen een ware boost, waardoor je gemakkelijker dingen kunt opnemen en beter zaken kunt herinneren. Wanneer je ook de nacht volgend op het leerproces goed slaapt versterk je het leerproces. Dit verschijnsel noemt men consolidatie.

2. Levensduur

Jezelf voldoende nachtrust gunnen heeft ook een positief effect op je verwachte levensverwachting.

3. Ontstekingsremmer

Naar mate je minder slaapt neemt de kans op ontstekingen aan gewrichten toe. Niet alleen zijn deze ontstekingen onwenselijk en kunnen ze tot gewrichtsklachten lijden, maar ze worden ook gelinkt aan aan hartziektes, beroertes en diabetes. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen een hogere kans hebben op ontstekingen aan de gewrichten dan mensen die meer dan 6 uur slapen. De mensen die weinig slapen hebben meer zogeheten C-reagerende eiwitten in hun bloed, wat voor ontstekingen zorgt. Slaap dus voldoende om de risico’s in te dammen.

4. Creativiteit

Wil je de nieuwe Van Gogh worden? Dan kan je niet zonder een goede nachtrust. Net als bij consolidatie, oefenen je hersenen tijdens het slapen alles wat ze overdag hebben geleerd en rangschikken ze wat je hebt ervaren, zodat je hoofd minder vol zit. Ook linken de hersenen jouw emoties samen met je herinneringen. Zo wordt je wakker met veel creatieve ingevingen.

5. Atletisch vermogen

Sporters gaan tot het uiterste en moeten daarna snel herstellen, zodat ze de volgende dag weer even hard (of harder) kunnen sporten. Alleen met voldoende rust en goed eten kan dit herstel snel genoeg worden bereikt. Vele topsporters slapen dan ook meer dan acht uur per dag.

6. Goede cijfers

Als je wilt dat je kroost cum-laude afstudeert, is het uiterst belangrijk om ze te leren op tijd naar bed te gaan. Zit je krap qua tijd en moet je nog veel leren voor een tentamen? Offer dan alles behalve je nachtrust op.

7. Concentratie

Kinderen worden bij slaapgebrek vaak hyperactief, terwijl volwassenen slaperig worden. Alhoewel we hier met elkaar verschillen hebben we beiden last van concentratieproblemen bij te weinig slaap.

8. Gewicht

Val je maar niet af? Dan zou het maar zo kunnen zijn dat je te weinig slaapt. Mensen die te weinig slapen of een nachtbaan hebben hebben vaker last van een hongerig gevoel, dat komt omdat lichaamseigen hormonen dit gevoel ingeven. Verander je het slaappatroon dan zal je dus minder zin hebben om buitensporig veel te eten en val je meer af.

9. Minder stress

Lekker slapen verlaagd stress en neemt de kans op hartklachten af. Slaap je te weinig dan heb je sneller last van hoge bloeddruk en neemt het risico op hartziektes toe.

10. Minder verkeersongelukken

Het zal je niet verbazen dat een vermoeide weggebruikers meer ongelukken op de weg maken dan uitgeruste bestuurders. Zorg er dan ook ten alle tijden voor dat je uitgerust en zonder verdovende middelen op de weg gaat.

11. Depressie-vrij

Onze hormoonhuishouding heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Een verstoorde hormonale balans is vaak terug te leiden aan te weinig of een onderbroken nachtrust. Wanneer wij weinig slapen, liggen onze hormonen overhoop en worden onze emoties minder goed aangestuurd door onze hersenen. Dit kan leiden tot depressies en stress. Ook kan slaap niet ingehaald worden: wanneer je van maandag tot vrijdag weinig slaapt, heeft het geen nut om in het weekend het dubbele te willen slapen. Gemiste slaap is niet tot moeilijk in te halen, daarom is het zo belangrijk dat je jezelf een goed slaapritme weet aan te leren.

Bron: https://www.ruwette.nl/